Bezbolna terapija: Lijek koji pegla bore uklanja i znoj ispod pazuha
Izvor: faktor.ba

Terapija nije bolna, a njom se mogu tretirati različite regije – pazuho, dlanovi, tabani, kaže dr. spec. med. Zejna Velagić, dermatovenerolog

Znojenje je fiziološka pojava i odgovor na povišenu tjelesnu temperaturu. U slučajevima kada se javlja u takvoj mjeri da narušava dnevne aktivnosti, smatra se prekomjernim znojenjem.

Ova, mnogima neugodna pojava, najčešće se manifestira u pazušnoj regiji i na dlanovima, a nastaje zbog emocionalnog stresa, disfunkcije znojnih centara, problema u nervnom sistemu, anomalije žlijezda, lijekova, sistemske bolesti, infekcija, ali i nekih kožnih oboljenja.

U slučaju prekomjernog znojenja, botox ima važnu ulogu, jer on, prema riječima dr. spec. med. Zejne Velagić, dermatovenerologa, za čak 95 posto smanjuje znojenje u pazušnoj regiji i na dlanovima.

– U liječenju hiperhidroze (prekomjerno znojenje), Američka agencija za hranu i lijekova (US FDA) odobrila je dva preparata koja sadrže botulinum toxin – botox i dysport. Dakle, botox ne ”pegla” samo bore nego je veoma uspješan i u borbi protiv prekomjernog znojenja. Terapija nije bolna, a njom se mogu tretirati različite regije – pazuho, dlanovi, tabani, odnosno sva mjesta koja su podložna prekomjernom znojenju, pojašnjava Velagić.

Važno je naglasiti da tretman botulinum toxinom može izvoditi samo ljekar dermatolog ili plastični hirurg, koji je educiran u toj oblasti. Sam tretman je bezbolan i traje oko 15 minuta.

– Male doze botoxa ubrizgavaju se potkožno u regiju gdje se nalaze znojne zlijezde i radi se o 25 do 40 uboda na jednom pazuhu. Tri dana nakon ubrizgavanja efekt je vidljiv, a maksimalan već deset dana nakon tretmana. Traje od šest do devet mjeseci, a nakon isteka može se ponoviti ukoliko postoji potreba, kaže dr. Velagić.

Ko sve ne smije na tretman

Botox-tretmanu protiv prekomjernog znojenja mogu se podvrgnuti sve osobe iznad 16 godina života, osim trudnica, dojilja i onih koji su alergični na botulinum toxin tip A ili druge sastojke lijeka.

Tretman nije preporučljiv ni onima koji imaju neurološke bolesti, uzimaju medikamente, poput aminoglikozid antibiotika, imaju pozitivnu historiju za bronhitis, pneumoniju ili probleme s disanjem.

(A. Sijerčić/Faktor.ba)