Dr Zejna Velagić o dobroćudnim izraslinama: Kako ukloniti viseće bradavice
Izvor: faktor.ba

Fibromi su dobroćudne izrasline na koži, a potiču od vezivnog tkiva. U narodu su poznatiji kao viseće bradavice. Mogu biti veoma sitni (svega nekoliko milimetara) ali i nešto krupniji (nekoliko centimetara).

Smatra se da većina ljudi ima bar jednu ovakvu bradavicu na tijelu. Nisu opasne i ne ugrožavaju zdravlje, ali ukoliko se stalno povećava njihov broj mogu predstavljati estetski problem, pa ih tada mnogi uklanjaju.

Dr. Zejna Velagić objašnjava da postupak uklanjanja fibroma traje od nekoliko sekundi, do nekoliko minuta.

Fibromi se javljaju pojedinačno ili u većem broju na očnim kapcima, vratu, u predjelu pazuha, na gornjem dijelu trupa, ispod grudi, na leđima i preponama. Češće nastaju kod osoba koje su imale varijacije tjelesne težine, osoba sa prekomjernom tjelesnom težinom, nakon trudnoće, na mjestima hronične iritacije i kod onih koje imaju genetsku sklonost, piše Coolstyle.

-Hirurgija, laseri i radiotalasi uklanjaju bradavice. Radiotalasima se mogu ukloniti fibromi sa svih regija, uključujući i očne kapke. Osim efikasnosti radiotalasi daju i najbolji estetski rezultat jer se bradavice otklanjaju u potpunosti samo jednom intervencijom u trajanju od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, bezbolno, beskrvno i bez ožiljaka – kaže Velagić.

Nakon pregleda bradavica i okolna koža se briše dezinficijensom te se po potrebi ubrizgava anestetik ispod bradavice. Radiotalasnom sondom i omčom skida se bradavica u nekoliko poteza. Za manje fimbrome dovoljan je jedan prelaz. Nakon skidanja bradavice koža se briše dezinficijensom i osuši, a potom namaže antibiotskom kremom. U većini slučajeva nema potrebe za flasterom, ali kod fibroma sa većom bazom, stavlja se flaster koji se skida nakon 12 do 24 sata.

-Postupak uklanjanja fibroma traje od nekoliko sekundi, do nekoliko minuta, zavisno od veličine i njihovog broja. U većini slučajeva dovoljan je jedan tretman. Odmah nakon uklanjanja fibroma osoba nastavlja sa svakodnevnim aktivnostima. Naravno, treba se pridržavati sljedećih uputa: izbjegavajte kvasiti tretiranu regiju 12 sati, u narednih deset dana nanosite antibiotsku mast na mjesto uklanjanja bradavice i centimetar oko nje. Krastu koja se stvori nakon uklanjanja bradavice nemojte uklanjati, ona će sama otpasti vrlo brzo – poručuje dr. Velagić.