Kožne ciste
Izvor: avaz.ba

Cista u koži, gdje se javlja i kako se liječi

Najčešće se javljaju na licu, vratu, iza ušiju i na leđima, a mogu se pojaviti i na bilo kojem drugom dijelu tijela
Piše: Dr. med. spec. Zejna Velagić, specijalista dermatovenerolog 12.11.2021



Cista u koži, aterom, pilarna cista ili epidermoidna cista je dobroćudna kožna promjena koja izgleda kao potkožni čvor koji nastaje začepljenjem kanala lojne žlijezde. Oko nakupljenog lojnog sadržaja se zatim stvori ovojnica (opna) koja ga ograničava i sprečava daljnje širenje. On se vrlo često može upaliti, tada postaje crven, bolan i otečen.
Različite veličine

Ciste se najčešće javljaju na licu, vratu, iza ušiju i na leđima, a mogu se pojaviti i na bilo kojem drugom dijelu tijela. Pilarne ciste se najčešće javljaju na kosmatom dijelu glave. Mogu biti različite veličine, od 5 milimetara do nekoliko centimetara, meki su na dodir. Ateromi nisu bolni, izuzev ukoliko nastane upala. Na mjestu upale dolazi do naglog rasta ateroma i pojave crvenila sličnog bubuljici, promjena je tada izuzetno bolna.


Najbolja metoda liječenja ciste je njeno uklanjanje hirurškim putem. Radi se tako da se nakon dezinfekcije kože ubrizgava lokalni anestetik i pravi mali rez na vrhu ciste.
Antibiotska mast

Isprazni se sadržaj i uklanja se zid ili kapsula. Ako je rez veći, stavljaju se šavovi koji se skidaju za nekoliko dana. Operacija traje oko 10 minuta. Nakon operativnog zahvata izbjegavajte kvasiti tretiranu regiju 12 sati. Nanosite antibiotsku mast na tretiranu regiju i jedan centimetar oko nje ujutro i uvečer 10 dana. Ne skidajte krastu koja će se stvoriti jer ona sama otpada u narednih nekoliko dana. Ukoliko se stavljao šav, dolazite na skidanje šavova za 3-10 dana, u zavisnosti od regije gdje je rađena intervencija.
Brz oporavak

Oporavak je brz, a nikakva posebna postoperativna njega nije potrebna. Odmah nakon tretmana može se nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima. Krastice koje se stvore nakon operacije same otpadaju za pet do 15 dana. Vrlo rijetko se na istom mjestu pojavi nova cista.