Rozacea

Šta je rozacea?
Rozacea je bolest kože lica na kojem se pojavljuju crvenilo, kapilari i upalne promjene poput papula, pustula i nodusa, suhoća, perutanje i svrbež kože. Kod nekih pacijenata javljaju se zadebljanja i grbe na nosu. Klinička slika je slična aknama te je jako važno uraditi dijagnostiku za diferencijaciju i adekvatnu terapiju. Kod pacijenata rozacea uzrokuje manjak samopouzdanja jer daje utisak neuredne i neodržavane kože.

Kod koga i gdje se javlja rozacea?
Iako se može pojaviti i prije dvadesete godine života tipičan je početak između 30. i 50. godine života. Žene obolijevaju 2 do 3 puta češće, ali je bolest teža kod muškaraca. Kod žena je najčešća lokalizacija na bradi i obrazima, a kod muškaraca na nosu. Češće obolijevaju osobe svijetle puti, sa znakovima oštečenja kože suncem. Kod nekih pacijenata postoji povezanost sa infekcijom Helicobacter pylori i problemima probavnog trakta. U velikom broju slučajeva na koži je prisutna grinja/parazit Demodex folliculorum i to u količinama većim i do 18 puta nego na normalnoj koži.

Šta uzrokuje rozaceu?
Uzrok je nepoznat no, postoji povezanost sa labilnim krvnim žilama kože lica, infekcijom Helicobacter pylori i povečanim brojem grinje Demodex folliculorum na koži lica. Ove grinje su paučnjaci koji pripadaju koljenu člankonožaca. Vrlo su male (0,3 - 0,4 mm) i ne vide se golim okom. Lokalizirane su u folikulima dlaka i žlijezdama lojnicama na licu, posebno u području oko nosa, u obrvama i trepavicama, na bradi. Tijekom dana uglavnom miruju, ali noću izlaze na površinu kože, gdje se nalaze mužjaci. Tada se spolno razmnožavaju , nakon čega mužjaci ugibaju, a oplođene ženke vraćaju se u lojnice gdje odlažu jaja (njih pet do šest), iz kojih za tri do četiri dana nastaju larve koje za oko sedam dana u potpunosti odrastu i dalje se razmnožavaju. Životni vijek Demodexa je nekoliko sedmica. Demodex u svom tijelu ima parazita (Bacillus oleronius), koji se oslobađa kad grinja ugine i može izazvati jaku iritaciju kože.
Grinje ne podnose dnevnu svjetlost, pa se po površini kože kreću noću brzinom oko jedan centimetar na sat.

Da li je rozacea nasljedna?
U oko 30-40% pacijenata postoji porodična historija crvenila lica i rozacee.

Da li mogu ostati ožiljci od rozacee?
Crvene i rozkaste fleke koje ostaju nakon rozacee se povlače sa terapijom. Prošireni kapilari ostaju osim u slučajevima kada se tretiraju laserom.
U obliku rozacee gdje je zahvaćena koža nosa dolazi do zadebljanja i povećanja nosa sa grbama te se ova promjena zove rinofima i tretira se radiotalasima, laserom i hirurgijom .

Koje se dijagnostičke metode koriste kod rozacee?
U toku dermatološkog pregleda uradi se bris i otisak na grinju Demodex folliculorum. Ostali laboratorijski nalazi se preporučuju na osnovu drugih pratečih simptoma pacijenta i planirane terapije.

Kako se liječi rozacea?
Prije započinjanja liječenja potreban je detaljni dermatološki pregled radi određivanja tipa rozacee. U odnosu na oblik i težinu rozacee određuje se terapija koja može biti:
1. Lokalna terapija (antibiotici)
2. Sistemska terapija (antibiotici, isotretinoin- Roaccutane®)
3. Lasersko uklanjanje kapilara i crvenila
4. Tretiranje grbastog nosa (rinofime) radiotalasima i laserom

Koje su preporuke za ublažavanje rozacee u svakodnevnom životu?
Pacijentima sa rozaceom se preporučuje izbjegavanje faktora koje pogoršavaju crvenilo i upalu. A to su:
1. Vruća hrana i pića
2. Previše začinjena hrana
3. Alkohol
4. Boravak na ekstremnim temperaturama
5. Pretjerano izlaganje suncu
6. Stres i stresne situacije
7. Vruće kupke i boravak u sauni

Preporuka:

Zakažite dermatološki pregled za određivanje odgovarajuće terapije za rozaceu. Dodatne pretrage i tretmani mogu uključiti:

1. Otisak na grinju Demodex folliculorum
2. Laserski tretman proširenih kapilara
3. Radiotalasni tretman zadebljanja i grbi na nosu
Zakažite termin