Kondilomi

Šta su kondilomi?
Kondilomi, genitalne ili spolne bradavice su seksualno prenosiva bolest uzrokovana Human papilloma virusom (HPV) te se javljaju i kod žena i kod muškaraca.

Kod koga i gdje se javljaju?
Kondilomi izgledaju kao izrasline ili bradavice od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara boje kože, svijetlosmeđe ili roza boje na genitalnom predjelu. Lokalizacija je najčešća kod žena na velikim i malim usnama, na ulazu u vaginu, u vagini i na grliću materice a kod muškaraca na penisu, skrotumu, donjem dijelu trbuha i preponama. Kondilomi se javljaju i na analnoj i perianalnoj regiji kod oba spola. Kondilomi se javljaju nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci, čak i nekoliko godina nakon kontakta sa zaraženom osobom.

Koja je najbolja metoda uklanjanja kondiloma?
Radiotalasno/ radiofrekventno uklanjanje je najefikasnija, najbrža i najbezbolnija metoda uklanjanja kondiloma. Radiofrekventna metoda je metoda izbora u liječenju kondiloma kako zbog svoje efikasnosti u smislu najmanje stope recidiva tako i u nesumnjivo najboljem kozmetskom učinku zbog minimalnog ili nikakvog ožiljka koji za sobom ostavljaju.

Kako se izvodi tretman?
Nakon pregleda bradavica i okolna koža se briše dezinficijensom te se po potrebi ubrizgava anestetik ispod bradavice.
Radiotalsnom sondom i omčom se skida kondilom u nekoliko poteza. Za manje kondilome dovoljan je jedan prelaz. Nakon tretmana koža se briše dezinficijensom i osuši, potom se namaže antibiotska krema.

Da li je potrebna anestezija?
Ubrizgavanje anestetika u kožu ispod kondiloma omugućava bezbolan tretman.

Koliko traje tretman?
Od nekoliko sekundi do nekoliko minuta zavisno od veličine, broja i lokalizacije kondiloma.

Koliko tretmana je potrebno?
U većini slučajeva dovoljan je jedan tretman.

Kako poslije tretmana?
Pridržavajte se sljedećih uputa:
Izbjegavajte kvasiti tretiranu regiju 12 sati.
Nanosite antibiotsku mast na tretiranu regiju i 1 cm oko nje ujutro i uvečer 10 dana.
Ne skidajte kraste koje će se stvoriti jer one same otpadaju u narednih nekoliko dana.
Izbjegavajte seksualne odnose do zarastanja ranica.

Da li se kondilomi mogu ponovo vratiti nakon uklanjanja?
Uklanjanje kondiloma ne znači i uklanjanje HPV virusa sa kože. Kondilomi se mogu ali ne moraju vratiti nekoliko mjeseci ili nekoliko godina nakon uklanjanja.

Kako se zaštititi?
Kondilomi su jako zarazni. Korištenje kondoma je efikasan način zaštite ali nije sto postotan. Rizik infekcije je veći u slučaju većeg broja seksualnih partnera.

Da li može nastati rak iz kondiloma?
Genitalne bradavice mogu biti ozbiljan zdravstveni problem i ne treba odlagati liječenje. Humani papiloma virus može izazvati rak grlića materice a također je povezan i sa drugim vrstama genitalnih tumora kao što je rak vagine, anusa i penisa. Tipovi koji izazivaju kondilome ne izazivaju rak grlića materice ali je moguća simultana infekcija sa više tipova HPV-a.

Preporuka:

Kondilomi se brzo i efikasno uklanjaju radiotalasima. Zakažite termin