Hijaluronski fileri

Šta je hijaluronski filer?
Hijaluronski filer je biorazgradivi gel hijaluronske kiseline spremljen u sterilizovane jednokratne šprice spremne za ubrizgavanje pod kožu. Hijaluronska kiselina je prirodna supstanca koja je inače prisutna u ljudskom tijelu i u koži. Vremenom se smanjuje količina u koži i to dovodi do bora i opuštene kože. Filerima se vraća izgubljena količina hijalurona i to dovodi do svježe, zategnute, elastične i hidrirane kože.

Kada se koristi filer?
Hijaluronska kiselina u obliku hijaluron filera se koristi za povečanje i oblikovanje usana, naglašavanje rubova usana i podizanje uglova usana, popunjavanje bora i brazdi na licu, vratu i dekolteu. Fileri su brz i efikasan način naglašavanja jagodica i oblikovanja upalih obraza, vraćanja tonusa licu i uljepšavanje kontura lica. Filerima tretiraju se podočnjaci, mogu se tretirati šake i ožiljci na licu i drugim dijelovima tijela. Hijaluronski fileri ne remete mimiku.
Hijaluron nam omogućava da u potpunosti vratimo izgubljeni tonus, što daje izražen podmlađujući efekat. Korekcija bora se dešava potpuno prirodnim fiziološkim putem, a koža vraća svoju mladalačku jedrinu. Hijaluron fileri su idealna alternativa za osobe kojima nije potrebna hirurška intervencija za poboljšanje izgleda, za osobe koje nisu spremne za estetsku hirurgiju i za pacijente koji i nakon estetske hirurgije mogu imati bolje rezultate sa dodavanjem volumena filerima.

Kako se izvodi tretman?
Nakon pregleda i konsultacije izabrana regija za tretiranje se očisti, dezinfikuje i bilježe se mjesta injiciranja. Tretman se radi u sjedećem položaju za tretmane na licu. Tokom tretmana filer se u malim količinama injicira pod kožu pomoću vrlo tanke igle ili kanile. Gel volumizira udubinu ispod bore, podiže je i na taj način ravna kožu lica.

Koliko traje tretman?
Trajanje tretmana zavisi od broja tretiranih regija te za svaku regiju je oko 15 minuta.

Koliko je tretmana potrebno?
Jednim tretmanom se može postići željeni rezultat. Za pojedine regije preporučuje se raditi iz nekoliko tretmana radi ljepšeg rezultata.

Kada se vide rezultati?
Odmah nakon tretmana se vidi poboljšanje tretirane regije.

Koliko traje efekat?
U zavisnosti od vrste filera i ubrizgane regije vrijeme trajanja je od 6 mjeseci do nekoliko godina.

Da li je potrebna anestezija?
Za većinu pacijenata ubrizgavanje je relativno bezbolno. U većini slučajeva nanosi se anestetska krema na kožu ili se koriste fileri u kombinaciji sa anestetikom. Moguća nelagoda tijekom zahvata je minimalna i kratkotrajna.

Kako nakon tretmana?
Zbog mogućeg blagog otoka preporučuje se stavljanje hladnih obloga po 10 min na dan tretmana i dan nakon tretmana. Ne preporučuje se masiranje tretirane regije. Možete koristiti šminku nakon 12 sati.
Odmah nakon zahvata možete nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima.

Koliko često se radi tretman?
Radi održavanja postignutih rezultata tretmani se rade jednom godišnje ili po potrebi. Ne postoji ograničen broj aplikacija tokom životnog vijeka.

Šta ukoliko se tretman ne ponovi?
U slučaju da se tretman ne ponovi, s vremenom će lice postepeno izgledati kao i prije tretmana.

Kome se ne preporučuje?
Hijaluron filere ne preporučujemo osobama sa infekcijama u području tretmana, autoimunim oboljenjima, osobama sa nerealnim očekivanjima, trudnicama i dojiljama. Obavijestite doktora o lijekovima koje uzimate i bolestima na konsultaciji prije tretmana.

Koji su neželjeni efekti?
Odmah nakon tretmana vidljivo je blago crvenilo i blagi otok koji prolaze za nekoliko sati. Rijetko nastane hematom koji prolazi za 4-7 dana. Vrlo rijetko ukoliko se formiraju potkožne grudvice mogu se ukloniti incizijom ili hijaluronidazom. No to su nuspojave koje su kratkotrajne te kao takve ne bi trebale predstavljati problem.

Ko aplicira filer?
Postupak pomlađivanja lica zahtijeva dobro poznavanje anatomije tretirane regije, preparata koji se primjenjuju te mogućih nuspojava i komplikacija. Stoga ga može provoditi samo ljekar specijalist propisno educiran za taj postupak. U rukama educiranog i iskusnog dermatologa ili plastičnog hirurga dobiju se prirodni rezultati koji zadovoljavaju potrebe pacijenta. Za uspješne rezultate bitno je obaviti konsultacijski pregled i razgovor sa doktorom kako bi stekli povjerenje i dopustili doktoru da predloži šta bi bilo najbolje za postizanje rezultata.

Preporuka:

Tretman hijaluron filerima radi se kod:
1. Promjene lica uzrokovane gubitkom volumena potkožnog tkiva
2. Bora i brazda lica
3. Ožiljaka
Zakažite termin