Hijaluronidaza: Spas od pogrešno ili previše ubrizganog filera
Izvor: Časopis BeautiFUL

Hijaluronidaza je enzim koji uzrokuje razgradnju hijalurona te se nalazi prirodno u našem organizmu.
Kao lijek, hijaluronidaza se koristi u kombinaciji sa drugim lijekovima za bolje djelovanje odredjenih lijekova kao što je kombinacija sa lokalnim anestetikom u oftalmološkoj hirurgiji i u reproduktivnoj medicini.
Unazad 10 godina došlo je do ekspanzije minimalno invazivnih estetskih zahvata a jedan od najčešćih tretmana je ubrizgavanje hijaluron filera za popunjavanje usana, podočnjaka i obraza te nehirurško oblikovanje brade i nosa. Iako ovaj tretman može dati jako dobre rezultate, postoje nusefekti koji zahtijevaju odmah uklanjanje filera sa mjesta gdje je ubrizgan i to kada filer pritišće krvnu žilu ili se nalazi u krvnoj žili. Hijaluron filer se najbrže i najefkasnije ukloni hijaluronidazom odmah u toku zahvata ili nekoliko sati nakon zahvata ukoliko se odmah ne primjeti da je filer okludirao krvnu žilu. U tim slučajevima okolna koža blijedi, pacijent osjeća bol i unutar nekoliko dana dolazi da gangrene i nekroze tkiva. U teškim slučajevima ostaje ožiljak koji može deformisati izgled lica. Stoga hijaluronidaza je lijek koji mora imati svaki doktor koji radi sa hijaluron filerima.
Hijaluronidaza se koristi i u slučajevima kada se želi ukloniti višak filera koji izgledom ne daje estetski prihvatljive rezultate i onda kada pacijent želi da se vrati što prije na svoje prvobitno stanje.
Ubrizgavanje hijaluronidaze traje nekoliko minuta a efekti počinju odmah stim što je bitno naglasiti da se prvih nekoliko sati do dva dana može očekivati oteklina na mjestu gdje je bio filer te nakon toga dolazi do naglog poboljšanja stanja. U zavisnosti od količine prethodno ubrizganog filera i regije efekti hijaluronidaze tj. odstranjivanje hijaluronskog filera su vidljivi za 15 minuta do 24-48 sati.
Količina hijaluronidaze zavisi o ubrizganoj regiji, dubini i količini prethodno ubrizganog hijaluron filera. U većini slučajeva dovoljan je jedan tretman.
Nekoliko slučajeva tretmana hijaluronidazom koje sam radila u ordinaciji su:
1. 40-godišnja pacijentica je imala hijaluron filer ubrizgan u obraze (u jednoj klinici) no, nije bila zadovoljna svojim novim izgledom. Obratila se sa željom da joj uklonim filer te smo uradili ubrizgavanje hijaluronidaze koje je riješilo problem.
2. 28-godišnja pacijentica se obratila 2 godine nakon ubrizgavanja hijaluron filera zbog asimetrije koja je nastala tokom prirodne razgradnje filera te je željela da joj se usne vrate na prvobitno stanje koje smo postigli jednim tretmanom hijaluronidaze.
3. 51-godišnja pacijentica se žalila na otekline i „kesice“ ispod očiju godinu dana nakon ubrizgavanja hijaluron filera u jednoj klinici. „Kesice“ ispunjene filerom smo uklonili hijaluronidazom u roku od 10 minuta.
4. 40-godišnja pacijentica je imala hijaluron filer u nazolabialnim brazdama (ubrizgan u jednoj stranoj klinici) koji je oticao s vremena na vrijeme te uzrokovao bol i vidljivo ispupčenje. Obratila mi se da riješim problem, te smo ubrizgavanjem hijaluronidaze uklonili filer i automatski i oteklinu i bol unutar 48 sati.