Hemijski piling

Šta je hemijski piling?
Hemijski piling je medicinski tretman u toku kojeg se na kožu nanosi rastvor određenih kiselina sa ciljem uklanjanja oštećenog sloja kože. Ovaj postupak omogućava obnavljanje uklonjenog sloja novim i zdravijim slojem kože. Hemijski piling je procedura poboljšanja kvaliteta i strukture kože tokom dugog vremenskog perioda.

Kada se koristi?
Hemijski pilinzi mogu se raditi na licu, vratu, dekolteu, leđima, šakama, rukama i nogama. U zavisnosti od dubine, mogu biti površni hemijski pilinzi, srednje duboki hemijski pilinzi i duboki hemijski pilinzi.
U ordinaciji Derma Estetika koristimo površne pilinge (glikolna kiselina, mandelična kiselina, kojic kiselina) i srdenje duboke pilinge sa TCA (trihlosirčetna kiselina) od 15% do 35 % u svrhu poboljšanja teksture kože i otklanjanja tankih linija i bora, mitesera, akni, površnih ožiljaka, uraslih dlaka, staračkih i sunčanih pjega. Koristi se kod neujednačenosti tena, grube kože uslijed oštećenja od sunca ili starosti. U ordinaciji koristimo i piling salicilnom kiselinom koji je idealan za masnu kožu, kožu sa aknama i proširenim porama te flekama od akni.
Hemijski piling se može kombinirati sa drugim anti-ageing tretmanima(mikrodermoabrazija, mezoterapija, neablativni laser, botox, dermalni fileri) radi boljih i dugotrajnijih rezultata.

Kako se izvodi?
U toku tretmana se na prethodno očišćenu kožu nanosi kiselina koja djeluje nekoliko minuta zatim se neutrališe i briše sa kože.

Koliko traje tretman?
15 minuta.

Koliko je tretmana potrebno?
Već nakon prvog tretmana vidi se poboljšanje stanja kože. Nakon serije tretmana značajno se popravlja kvalitet kolagenih vlakana a koži se vraća hidriranost i svježina.

Da li je tretman bolan?
Ne.

Kako nakon tretmana?
Nakon pilinga postoji blago crvenilo koje se povlači unutar 24 sata a kod TCA pilinga crvenilo može potrajati i do 5-10 dana. Blago perutanje lica može nastupiti u sljedećim danima nakon površnog pilinga dok nakon TCA pilinga dolazi do ljuštenja kože.
Obavezno je zaštititi kožu od sunca i ne izlagati se solariju nakon tretmana.
Može se odmah nakon površnog pilinga nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima.
Obzirom da je TCA dublji piling preporučuje se imato 10-15 dana vremena za oporavak od ljuštenja.

Koliko često se radi tretman?
Broj tretmana zavisi od tipa i težine oštećenja kože, odnosno stanja kože koja se tretira. Neki pacijenti su zadovoljni samo sa jednim hemijskim pilingom, ali najčešće je neophodno od 3 do 6 ponavljanja za maksimalni efekat. Blaži hemijski pilinzi glikolnom kiselinom mogu se ponavljati na 7 do 14 dana, dok se dublji pilinzi glikolnom i trihlorsirćetnom kiselinom mogu ponavljati na 4 do 6 sedmica.

Kome se ne preporučuje piling?
Hemijski piling se ne preporučuje osobama sa aktivnim herpes simplex-om, opekotinama, osobama koje su uzimale retinoide u posljednjih 6 mjeseci i osobama sa sklonošću keloidima i hipertrofičnim ožiljcima.

Koji su neželjeni efekti hemijskog pilinga?
Peckanje i crvenilo tretiranog područja, perutanje kože, kraste, sekundarne bakterijalne infekcije, aktivacija herpesa, postinflamatorne hipo/ hiperpigmentacije i ožiljci.
Površni, blaži pilinzi glikolnom kiselinom, osim prolaznog crvenila i blagog perutanja kože, nemaju značajnije neželjene efekte.
Najčešći neželjeni efekat hemijskog pilinga je pojava pigmentacije poslije pilinga zbog neadekvatne zaštite od sunčevog zračenja tokom regeneracije kože nakon izvršenog tretmana.

Preporuka:

Hemijski piling je idealan za osvježenje i poboljšanje kože. Zakažite termin