Biopsija kože i PH analiza

Šta je biopsija?
Biopsija je uzimanje isječka kože, sluzokože, kožne izrasline ili dijela nokatnog aparatusa za dalje dijagnostikovanje bolesti patohistološkom analizom. Iako u dermatologiji dosta bolesti se dijagnostikuje pregledom, dermatoskopom ili ostalim dijaganostičkim metodama za neke bolesti biopsija je zlatni standard te ju je potrebno uraditi za planiranje daljnjeg liječenja. Posebno ju je važno raditi kada se treba ustanoviti ili isključiti dijagnoze raznih tipova raka kože.

Kako se izvodi biopsija?
Nakon čišćenja i dezinficiranja te anesteziranja lokalnim anestetikom dijela kože, sluzokože, izrasline ili dijela nokatnog aparatusa uzme se odgovarajući dio tkiva skalpelom tangencijalno (shave biopsija), eliptično ili „punch“em (punch biopsija) u potrebnoj dubini. Šav se stavlja po potrebi u zavisnosti od lokacije i veličine uzetog uzorka te korištene metode za uzimanje uzorka. U nekim slučajevima nema potrebe za šavom te ranica sama od sebe zacjeljuje. Uzorak se stavlja u posebne posudice koje se šalju na Institut za patologiju te patohistološku analizu radi specijalista patolog.

Koliko traje uzimanje biopsije i PH analiza kožnog uzorka?
Uzimanje biopsije traje 5-20 minuta u zavisnosti od dijela na kojem se radi biopsija i potrebom za stavljanje šava ili šavova. Patohistološka analiza se dobije u roku od 10-15 dana osim u slučajevima kada je potrebno dodatno bojenje i pregledanje stakalaca sa tkivom gdje se rezultati mogu očekivati za 30-45 dana.

Preporuka:

Zakažite termin