Dlačice

Šta je lasersko uklanjanje dlaka?
Laserskim zrakama se dugotrajno uklanjaju neželjene dlake. Tokom tretmana ciljana struktura je pigment melanin u korijenu dlake. Iz tretmana u tretman dlaka postaje tanja i svjetlija, njen rast se značajno usporava. Ostale strukture kože laserski zrak ne prepoznaje i kroz njih prolazi bez ikakvog oštećenja. Iz istog razloga može se tretirati samo dlaka koja ima pigmenta. U ordinaciji Derma Estetika se koristi laser Nd: YAG valne duljine 1064 nm.

Ko je kandidat?
Osobe sa svijetlom puti i tamnom debljom dlakom su najbolji kandidati za lasersko uklanjanje dlaka.

Koliko traje tretman?
Svaka seansa traje od nekoliko minuta do sat vremena u zavisnosti od veličine tretiranog područja.

Koliko je tretmana potrebno?
Broj tretmana zavisi od boje, kvaliteta i ciklusa rasta dlake i varira od 4 do 8 seansi. Treba se naglasiti da je uspješnost svake epilacije individualna. Ukoliko postoji hormonski poremećaj kod pacijenta, tretman je manje uspješan.
Faktori koji igraju ulogu u otpornosti dlake i folikula na laserski tretman su lokacija i debljina dlake, starosna dob, rasa, tjelesna težina, hormoni, medikamenti i stanje metabolizma.

Da li je potrebna priprema za tretman?
Priprema za prvi tretman sastoji se iz ne čupanja dlake tokom tri do četiri sedmice prije dolaska na tretman. Za to vrijeme možete koristiti kreme za depilaciju, makazice ili brijač. Takođe, potrebno je da pacijenti na epilaciju dođu sa prirodnom bojom kože.

Kako se ponašati između tretmana?
Izbjegavajte mehaničku depilaciju između laserskih tretmana koja će izvući čitavu dlaku sa korijenom poput depilacije voskom, mašinom ili pincetom. Preporučuje se brijanje ili šišanje 1-2 dana prije svake seanse.

Kako njegovati kožu nakon tretmana?
Koža nakon tretmana epilacije bude blago crvena i ponekad blago otečena u narednih nekoliko sati, obično dva do tri a najviše 24 sata. Nakon tretmana potrebno je izbjegavati nanošenje hemijskih supstanci direktno na kožu(kreme, dezodoransi, parfemi, kozmetičke maske), prati kožu samo blagim sapunom i mehanički ne iritirati tretirano područje 24 sata nakon epilacije. Takođe, nakon tretmana, veoma je važno ne izlagati se sunčevim zracima i ne odlaziti u solarijum.

Koliko često se radi tretman?
Razmak između tretmana je 1-2 mjeseca.

Kome se ne preporučuje?
Laserski tretman se ne preporučuje osobama sa infekcijama na mjestu tretmana, trudnicama i osobama sa sklonošću stvaranja
pigmentacija.

Koji su mogući neželjeni efekti epilacije laserom?
Neželjeni efekti laserske epilacije su crvenilo tretirane regije i eventualni otok tokom 15 minuta do 2 dana od tretmana. Ukoliko je koža svježe osunčana mogu se pojaviti i tamnije fleke, koje perzistiraju i do nekoliko mjeseci. Navedene promjene su rijetke i potpuno prolazne.
Vrlo rijetko mogu ostati hipopigmentacije i ožiljci.

Koje regije daju najbolje rezultate?
Najbolji rezultati su na pazušnoj regiji, bikini zoni i na leđima.

Koliko je laserska epilacija bezbjedna?
Laserska epilacija je potpuno bezbjedna, ukoliko se tretman izvodi sa laserom koji je specijalizovan za epilaciju. Fiksna talasna dužina laserskog zraka omogućava bezbjednost svih okolnih struktura kože kao i zadržavanje zraka samo u pigmentu dlake.
Tokom tretmana se nose zaštitne naočale.

Preporuka:

Tamne dlake najbolje reaguju na laserski tretman uklanjanja dlaka. Zakažite termin