Urasli nokat

Šta je urasli nokat?
Urasli nokat nastaje kada bočni dio nokta urasta u meko tkivo prsta te uzrokuje bol, otok, infekciju, višak granulacionog tkiva i poremećaj pri hodu.

Šta je parcijalna fenol matriksektomija nokta?
U slučajevima kada konzervativne metode ne daju zadovoljavajuće rezultate radi se uklanjanje vanjskog dijela nokta sa matriksom (dio nokta ispod kožice nokta gdje se nalaze žive stanice koje produkuju nokat) destrukcijom sa 90% fenolom. Ovaj zahvat se zove i hemijska matriksektomija nokta.

Kako se izvodi zahvat?
Nakon dezinfikovanja nokta, prsta i dijela stopala ubrizga se lokalni anestetik pod kožu na prstu i oko nokta. Postavi se povez te se uradi odvajanje dijela nokta sa nokatne ploće i odreže. Koristi se 90% fenol sa štapićima za mazanje oko 3 minuta na matriks, dio nokta koji sadrži stanice za proizvodnju nokta. Povez se uklanja i prst upakuje u labavi veći zavoj.

Koliko traje zahvat?
30-45 minuta.

Koliko je tretmana potrebno?
Postotak uspješnosti ovog zahvata je više od 98 % te je dovoljan jedan zahvat da se ukloni dio matriksa koji uzrokuje urastanje nokta.

Kada se vide rezultati?
Oko sat nakon zahvata osjeti se nelagoda i bol koja se ublaži lijekovima protiv bolova. U narednih nekoliko sedmica rana zarasta i dolazi do poboljšanja stanja nokta i prsta.

Kako nakon tretmana?
Prva tri dana uzimati lijekove protiv bolova.
Ranu ispirati vodom ujutro i navećer te stavljati novu sterilnu gazu i povijati ranu labavo.
U slučajevima kada se preporuči antibiotik pridržavati se uputa.
Izbjegavati duže hodanje, trčanje i opterečavanje noge prvih 14 dana nakon zahvata.
Nositi obuću koja je široka i udobna.
.

Preporuka:

Zakažite termin