Dermatoskopija

Šta je dermatoskopija?
Dermatoskopija je brza, efikasna, bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda koja pomaže u razlikovanju zloćudnih(malignih) od dobroćudnih (benignih) pigmentnih promjena na koži uvećanjem od 6 do 200 puta. Najčešće se koristi za pregledanje i praćenje mladeža. Dermatoskopijom je moguće pratiti mladeže ili izrasline prije nego se donese odluka o odstranjivanju istih. Dermatoskopija se uglavnom koristi u svrhu ranog otkrivanja melanoma i praćenje suspektnih promjena. U ordinaciji Derma Estetika se koristi dermatoskop sa nastavkom za slikanje te se ove slike kompariraju svaki put kada pacijent dođe na kontrolu. Ukoliko se pojavi sumnja u leziji koja se prati uradi se odstranjivanje promjene. Na temelju dermatoskopskog pregleda može se donijeti odluka o operativnom zahvatu prije nego što se uspije razviti promjena vidljiva golim okom. Ovom metodom se može na pravo vrijeme otkriti melanom koji je najsmrtonosniji rak kože.
Dermatoskopija se koristi i u dijagnosticiranju drugih karcinoma kože kao što su BCC, SCC ili izraslina poput angioma i seboreičkih keratoza.
Dermatoskopija pomaže i kod dijagnosticiranja parazitarnih i virusnih oboljenja kože.
Dermatoskopski pregled madeža se može raditi za jedan ili više madeža u istom pregledu ili se radi dermatoskopski pregled svih madeža na tijelu "od glave do pete".

Kome se dermatoskopija preporučuje?
Dermatoskopski pregled se preporučuje osobama koje imaju mladeže, ličnu ili familijarnu historiju raka kože, koje su imale opekotine od sunca u djetinjstvu ili odrasloj dobi, osobama koje se izlažu suncu ili solariju i osobama koje zbog profesije ili hobija provode mnogo vremena na otvorenom. Mladeži koji mijenjaju boju, rubove i veličinu kao i mladeži koji spontano krvare ili su na mjestima trenja trebaju biti pregledani dermatoskopom. Obzirom da dermatoskopija omogućava dermatologu vidjeti dublje strukture postavljanje dijagnoze je tačnije i to dovodi do smanjenja broja nepotrebnih hirurških zahvata kod dobroćudnih promjena.

Koliko često se radi dermatoskopski pregled mladeža?
Najčešće se preporučuje uraditi pregled mladeža jednom godišnje. U nekim slučajevima se rade češći pregledi kada je potrebno pratiti mladež.

Da li se dermatoskopija može raditi kod djece i trudnica?
Dermatoskopija se može koristiti kod svih uzrasta, trudnica i dojilja bez nusefekata. Dermatoskopija nije bolna i ne zahtijeva posebnu pripremu.

Na koji način se mogu spriječiti melanomi i koji su simptomi raka kože?
Sve više ljudi obolijeva od raka kože, a prema istraživanjima najvećem riziku su izložene žene u dobi od 15 do 39 godina. U nastanku melanoma glavnu ulogu igraju genetska sklonost i pretjerano izlaganje UV zrakama (solarij i sunce). Simptomi raka kože su promjene na postojećim mladežima, novo nastale tvorbe i pigmentacije na koži, dlanovima, tabanima i noktima. Adekvatna zaštita od sunca i umjetnih UV izvora je korak koji se može poduzeti ka sprječavanju nastanka melanoma. Svaka promjena mladeža i nova promjena na koži zahtijeva dermatološki i dermatoskopski pregled radi pravovremene dijagnoze i intervencije.
Preporučuje se svim osobama da jednom godišnje urade dermatoskopski pregled. No, prije toga ukoliko uoče nove lezije ili promjene u već postojećem mladežu potreban je pregled dermatologa. Promjene u već postojećem mladežu mogu biti sljedeće: promjena u veličini, obliku i boji mladeža, upala mladeža, pojava krasti i krvarenja na mladežu ili oko njega. Mladeži koji su širi od 6 mm zahtijevaju dermatoskopski pregled. Ukoliko pacijent ima veliki broj mladeža nemoguće je uzeti biopsiju iz svakog. Dermatoskopijom se može brzo i neinvazivno pratiti svaka sumnjiva lezija. Dermatoskopija ne može zamjeniti patohistološko ispitivanje,no, nema sumnje da zahvaljujući ovoj metodi višestruko je povečan broj rano otkrivenih i na vrijeme hirurški uklonjenih tumora kože i melanoma.
Zaštita od sunca i umjetnih UV zraka, samopregledi kao i preventivni dermatoskopski pregledi pomažu u sprečavanju nastanka i ranom otkrivanju najsmrtonosnijeg raka kože , melanoma.

Preporuka:

Zakažite termin za dermatoskopiju ukoliko ste imali ili imate jedan ili više od sljedećih:
1. Opekotine od sunca u djetinjstvu ili odrasloj dobi
2. Rak kože u familiji
3. Izlaganje solariju
4. Navika pretjeranog sunčanja
5. Neobićne mladeže
6. Promjena boje, veličine, ispupčenosti mladeža
7. Pojava novog mladeža
8. Krvarenje mladeža
9. Ljuštenje mladeža
10. Svrbež, bol, peckanje na ili oko mladeža
11. Mladež na mjestu trenja ili stalne traume (ispod bretela, kaiša...)
12. Nova flekica na koži ili sluznici
13. Nikada do sada niste imali dermatoskopski pregled
Zakažite termin