Izbjegavajte pretjerano izlaganje suncu i tako sačuvajte zdravlje
Izvor: avaz.ba

Kao specijalista dermatolog, dužnost mi je naglasiti da je potrebno najmanje jednom godišnje obaviti dermatoskopski pregled madeža i fleka, kaže dr. Velagić

S dolaskom proljeća i ljeta osjeti se promjena na koži i potrebe joj se mijenjaju. U ovim danima se i više spominje zaštita od sunca. Jedan od najvažnijih savjeta za zdravlje i zaštitu kože je izbjegavanje pretjeranog izlaganja suncu, savjetuje dr. med. spec. Zejna Velagić, specijalista dermatovenerolog.

Crvenilo i suhoća

- Pretjerano izlaganje suncu ima nuspojave po zdravlje kože, od kojih su crvenilo, suhoća, lučenje masnoće i osip odmah vidljivi. Također, preuranjeno starenje s borama, flekama, proširenim porama, miteserima te karcinomi kože poput nemalanomskih karcinoma kože i melanoma vidljivi su nakon više godina izlaganja UV zrakama - kaže dr. Velagić.

Mjere zaštite od sunca, dodaje dr. Velagić, jesu nošenje šešira i naočala, prozračne odjeće koja će prekriti veći dio tijela, nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom u dovoljnoj količini i svaka 2-3 sata te izbjegavanje boravka na suncu između 10 i 16 sati. Treba imati na umu da UV zrake prolaze kroz staklo auta i prozore te oblake.

- Kao specijalista dermatolog, dužnost mi je naglasiti da je potrebno najmanje jednom godišnje obaviti dermatoskopski pregled madeža i fleka u cilju ranog otkrivanja raka kože. Dermatoskopija je pregled posebnim aparatom dermatoskopom, gdje se evaluiraju površne i dublje strukture madeža i ostalih fleka. Tako se na vrijeme može uraditi daljnje uklanjanje i slanje na patohistološku analizu promjena za koje se zaključi da ukazuju na karcinom. Pravovremena dijagnostika kožnih karcinoma može spasiti život - naglašava dr. Velagić.

Količina vitamina

Za one koji se brinu da neće imati dovoljno vitamina D, možemo navesti dosta studija gdje se dokazuje da je kod većine ljudi dovoljno izlagati podlaktice, potkoljenice i ruke 10-20 minuta dnevno za proizvodnju količine vitamina D koja je potrebna za funkcioniranje organizma.

Zaštitite djecu

Mole se roditelji, kazuje dr. Velagić, da zaštite svoju djecu od pretjeranog izlaganja suncu jer dječija nježna koža je sklonija opekotinama te samim tim i akumulaciji štetnih radikala koje vremenom u starijoj dobi dovode do svih navedenih nuspojava. Jedan od načina efikasne zaštite dječije kože su legionarske kape koje štite lice, vrat i gornji dio leđa te odjeća za plivanje i plažu sa UPF 50+ posebno za gornji dio tijela.